Praktijk Ondersteuner Jeugd en Gezin (POH-Jeugd)
Soms komt u als ouder(s) of verzorger(s) voor vragen te staan over het welzijn van uw kind. Dit gaat soms met zoveel zorgen gepaard dat u denkt aan professionele hulp. Wat niet vreemd is, want het welzijn van uw kind gaat u van het hart. De POH-Jeugd is er om u te helpen bij het verhelderen van uw vragen en het vinden van passende antwoorden.
Samen voor uw kind
De POH-Jeugd werkt vanuit de veronderstelling dat wanneer één van de gezinsleden een probleem heeft, het mogelijk kan zijn dat meerdere mensen in het gezin een probleem hebben. Hij/zij heeft de samenwerking met de ouders en andere gezinsleden dan ook hoog in het vaandel.
Uw huisarts blijft uw hoofdbehandelaar en en er is een nauwe samenwerking met de huisarts. Het is uw huisarts die uw kind doorverwijst, maar alleen met toestemming van u als ouder of verzorger.
Bij welke klachten kan de POH-Jeugd u o.a. helpen
- Zorgen over de ontwikkeling
- Moeilijkheden in de opvoeding
- Zorgen over het gedrag (bijvoorbeeld: druk, stil)
- Prikkelbaarheid/boosheid
- Angsten of somberheid
- Dwangklachten
- Problemen bij moeilijke situaties (scheiding, verlies, pesten, schoolverzuim)
- Zindelijkheidsproblemen zonder medische oorzaak (bijv. bedplassen)
- Lichamelijke klachten zonder aanwijsbare medische oorzaak
Wat kunt u verwachten
De POH-Jeugd onderzoekt en bespreekt de klachten/problemen van uw kind met u. Hij/zij kan u voorlichten over allerlei zaken en gaat in gesprek met u en uw kind over passende begeleiding. Uitgangspunt hierbij is dat u uw kind het beste kent en het uiteindelijke besluit neemt. De zorg bestaat uit de volgende stappen:
Probleem/vraag verhelderen -> plan van aanpak -> overleg POH-Jeugd met huisarts -> kortdurende begeleiding en/of verwijzing
Hoe maakt u een afspraak
Als u een verwijzing van de huisarts heeft wordt er direct een afspraak ingeroosterd. De POH-Jeugd werkt één dagdeel bij ons in de praktijk (dinsdagmiddag). De vervolgafspraken maakt u zelf met hem/haar.
Kosten
U hoeft niets te betalen voor de gesprekken, deze worden volledig vergoed door de gemeente.
Toestemming geven voor een verwijzing
Voor de verwijzing van een kind of jongere is toestemming nodig van hun wettelijke vertegenwoordiger.
Dit betekent:
- Bij kinderen tot 12 jaar moeten (beide) ouders/voogden toestemming geven.
- Bij jongeren van 12 tot 16 jaar moeten beide ouders/voogden én de jongere zelf toestemming geven.
- Jongeren vanaf 16 jaar hebben geen toestemming van hun ouders nodig voor een verwijzing, zij beslissen zelf.
Privacy
De privacy van u, uw kind en de gegevens worden strikt gewaarborgd. De POH-Jeugd heeft wettelijke geheimhoudingsplicht. Dit staat geregistreerd in het BIG register en valt onder het tuchtrecht. Ook heeft de POH-Jeugd een verklaring van goed gedrag (VOG).