Wat is triage in de huisartsenpraktijk?
Wanneer u de huisarts belt, krijgt u één van de praktijkassistenten aan de telefoon. Zij zal u vragen naar de reden waarvoor u belt en zal u ook een aantal vragen stellen om uw hulpvraag precies duidelijk te krijgen. Dat heet triage.
Waar is triage voor bedoeld?
Bij triage gaat het erom dat u als patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment, bij de juiste hulpverlener. Het is niet de bedoeling dat de praktijkassistente de diagnose stelt.
Triage zorgt ervoor dat de urgentie kan worden ingeschat én dat ondanks de toenemende drukte de wachttijden zo kort mogelijk blijven.
Na de triage zal de praktijkassistente u een voorstel doen:
Er zijn verschillende mogelijkheden:
- De praktijkassistente geeft u een advies. Dit advies wordt altijd nabesproken met de huisarts en zal indien nodig ook door de huisarts worden bijgesteld.
- De praktijkassistente vraagt aan de huisarts om u terug te bellen.
- De praktijkassistente maakt een afspraak voor een consult bij de huisarts/praktijkondersteuner/spreekuurondersteuner.
- De praktijkassistente regelt een visite bij u thuis.
Als de afspraak geen haast heeft, zal de praktijkassistente u soms het voorstel doen later in de week te komen. Als u meerdere klachten wilt bespreken zal de assistente een dubbele afspraak voor u inplannen, zodat u meer tijd krijgt.
Triage bij spoed:
Ook tijdens spoed is de triage erg belangrijk. Probeer goed te luisteren naar de vragen die u gesteld worden zodat u met spoed de juiste zorg zult krijgen.